Премини на содржината

Славење на диверзитетот: Меѓународен ден на бисексуалноста, 23 септември

На 23 септември, луѓе ширум светот се обединуваат за да го прослават Меѓународниот ден на бисексуалноста. Овој ден служи како прилика за подигнување на свесноста, оспорување на стереотипите и поттикнување на инклузивност за оние што се идентификуваат како бисексуалци. Во написов ќе се осврнеме на тоа што значи бисексуалноста, ќе ги разбиеме честите заблуди и ќе ја истакнеме важноста на поддршката за бисексуалната заедница.

Дефинирање на бисексуалноста

Бисексуалноста е сексуална ориентација која се карактеризира со способност да бидете романтично, емотивно и/или сексуално привлечени од луѓе од повеќе од еден род. Не е ограничена на бинарниот концепт на привлечност, туку опфаќа спектар на привлечности. Бисексуалните индивидуи може да ги привлечат луѓе од сопствениот род и други родови, а тоа ги издвојува од оние што се исклучиво хетеросексуалци или хомосексуалци.

Митови и заблуди

За жал, бисексуалноста е често опкружена со митови и заблуди. Некои луѓе погрешно веруваат дека бисексуалноста е фаза или отскочна даска додека сфатите дека сте геј маж или лезбијка. Овој штетен стереотип ја занемарува валидноста на бисексуалноста како посебна ориентација. Исклучително важно е да се почитува самоидентификуваната сексуална ориентација на индивидуите и да не се прибегнува кон правење претпоставки.

Уште една заблуда е верувањето дека бисексуалноста наметнува „50-50“ поделена односно подеднаква привлечност (на пример, и кон мажи и кон жени). Во реалноста, бисексуалните лица може да доживеат флуидност во своите привлечности и може да немаат фиксен однос на привлечност кон различни родови. Всушност, искуството на секое лице е уникатно.

Инклузивност и поддршка

Одбележувањето на Меѓународниот ден на бисексуалноста (познат и, меѓу другото, како Бисексуален Прајд) е можност да се покаже поддршка и солидарност со бисексуалната заедница. Сојузниците можат да одиграат клучна улога во рушењето на бариерите и застапувањето за еднакви права и застапеност за бисексуалните лица. На работните места, во училиштата и во заедниците, од суштинско значење е да се креира средина каде сите луѓе се чувствуваат почитувани и ценети без оглед на нивната сексуална ориентација.

Заклучок

Меѓународниот ден на бисексуалноста нѐ потсетува на важноста на признавањето и почитувањето на диверзитетот на сексуални ориентации. Бисексуалноста, често погрешно сфатена, е валиден и легитимен идентитет што заслужува прифаќање и разбирање. На овој ден и секој друг ден, да го славиме диверзитетот, да ги оспоруваме стереотипите и да ја негуваме инклузивноста за да создадеме поправеден свет во кој сите луѓе се прифатени.