Премини на содржината

Непал стана втора азиска земја која овозможи склучување бракови за истополови парови

Со направениот исчекор во човековите права, Непал се покажа како пионер во борбата за брачна еднаквост во Азија. По историската пресуда на Врховниот суд на 28 јуни, земјата е подготвена да стане втората на континентот која правно ќе ги признае истополовите бракови, отворајќи пат на стотици двојки да ги официјализираат своите заедници.

И покрај непалскиот граѓански законик кој моментално го пропишува бракот како заедница исклучиво меѓу маж и жена, визионерската пресуда на судијата Тил Прадад Шреста ја постави сцената за значајна промена. Тој нареди итна регистрација на истополови бракови додека владата поминува низ процесот на менување на постојната легислатива.

Истакнатиот ЛГБТИ+ активист Сунил Пант, кој влезе во историјата како првиот отворено геј пратеник во непалскиот парламент, ја поздрави оваа трансформативна пресуда. „Луѓето веќе слават. Тие брзаат да се вратат во своите села за да ги прибават документите за нивните бракови“, открива Пант. Тој предвидува дека приближно 200 истополови парови би можеле потенцијално да ги регистрираат нивните заедници во наредните месеци.

Врховниот суд на Непал привлече восхит поради доследното поддржување на правата на ЛГБТИ+ заедницата преку низа пресуди. Уште во 2007 година, судот ѝ наложи на владата да формира комитет кој ќе биде задолжен да подготви нацрт на закон за легализација на истополовите бракови. Во 2015 година, овој комитет се залагаше за признавање на истополовите бракови базирајќи се на принципите на еднаквост. Сепак, последователните администрации не успеаја да го донесат препорачаниот закон, што предизвика дополнителни судски интервенции. Порано годинава, во март, судот ѝ нареди на владата да го признае бракот на истополова двојка која се венчала во Германија.

Најновата одлука на судот го отсликува очигледното нетрпение во врска со владините одложувања и демонстрира цврста посветеност на унапредување на правата до целосна еднаквост. Уставот на Непал од 2015 година ја зацврстува забраната за родова дискриминација и обезбедува заштита на сексуалните малцинства.

Импликациите од оваа значајна пресуда одекнуваат и надвор од границите на Непал, служејќи како пресвртница за еднакви права во регионот. Одговорноста сега паѓа на кабинетот и на парламентот на Непал да го забрзаат процесот на измена на постојните закони, до целосно остварување на ветувањето за рамноправност на сите граѓани.