Премини на содржината

Британскиот премиер Риши Сунак во име на државата се извини за повеќедецениската дискриминаторна забрана за служење на ЛГБТ+ луѓето во војската

Британскиот премиер Риши Сунак минатата недела упати искрено извинување до ЛГБТ+ заедницата за повеќедецениската забрана што ги спречуваше да служат во вооружените сили на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска. Извинувањето уследи по објавувањето на ревизијата направена по налог на државата, а во која се открива ужасното влијание на забраната, оставајќи мрачна дамка на воената историја на земјата.

И покрај делумната декриминализација на хомосексуалноста во Англија и Велс во 1967 година, британската војска продолжи да ја практикува забраната до 2000 година. Ревизијата, со која претседаваше пензионираниот судија и член на Домот на лордови Теренс Етертон, изнесе на површина вознемирувачки сведоштва за хомофобија, злоупотреба, насилство и малтретирање што го претрпеле оние што ѝ служеле на својата земја.

Жртвите споделиле приказни за практиките на сексуално вознемирување, малтретирање, па дури и конверзивна терапија, што ги довеле до сериозни проблеми со менталното здравје, бездомништво и финансиски неволји. Последиците од забраната биле толку сериозни што некои од припадниците на војската трагично си ги одзеле сопствените животи, додека други продолжиле да страдаат од посттрауматско стресно растројство.

Преживеаните од овој мрачен период чекаа повеќе од две децении за признание, правда и реституција. Премиерот Сунак, во име на британската држава, изрази длабоко жалење и упати формално извинување за предизвиканото огромно страдање на овие луѓе.

Обединетото Кралство се соочува со својата историја и работи на иднина со поголема инклузивност и емпатија, па ова извинување служи како клучен чекор кон зацелување на раните нанесени на ЛГБТ+ заедницата во текот на тие проблематични времиња.