Премини на содржината

Агенцијата на Европската унија за фундаментални права лансираше анкета со цел евидентирање на искуствата, погледите и грижите на ЛГБТИК луѓето во Европа

Дали сте лезбијка, геј-маж, бисексуално, транс, интерполово или квир лице што живее во Европа? Ако е тоа случај, време е вашиот глас да биде слушнат! Агенцијата на Европската унија за фундаментални права ја лансираше третата анкета на ЕУ за ЛГБТИК заедницата, сеопфатна иницијатива за евидентирање на искуствата, погледите и грижите на ЛГБТИК луѓето во Европа. Резултатите од оваа анкета ќе имаат клучна улога во креирањето на политиките за натамошна заштита и промоција на правата на ЛГБТИК луѓето.

Ова пионерско истражување е отворено за сите ЛГБТИК лица на возраст од 15 години и постари што живеат во 30 држави, вклучувајќи ги 27-те земји-членки на ЕУ, како и Албанија, Србија и Северна Македонија. Неговата примарна цел е да им овозможи на припадниците на ЛГБТИК заедницата да ги споделат нивните искуства, приказни и грижи.

Анкетата ќе остане отворена за пополнување до крајот на месец јули 2023 година, давајќи им на учесниците доволно време да го дадат својот драгоцен увид. Собраните податоци ќе бидат искористени за проценка на напредокот од претходната анкета спроведена во 2019 година, а резултатите од овогодишната анкета ќе бидат објавени во 2024 година.

Наодите од истражувањето во 2019 година открија дека Европа треба уште многу да работи до постигнување на целосна рамноправност за ЛГБТИ луѓето. И натаму постојат високи нивоа на насилство и дискриминација кон ЛГБТИ луѓето, како и страв од слободно движење како ЛГБТИ лице. Сепак, податоците од претходното истражување одиграа клучна улога во обликувањето на Стратегијата за еднаквост на ЛГБТИК луѓето 2020-2025 на Европската комисија. Обезбедените увиди придонесоа за развој на политики и иницијативи за еднаков третман насочени кон поддршка и заштита на ЛГБТИ луѓето ширум Европа.

Агенцијата на Европската унија за фундаментални права ги охрабрува припадниците на ЛГБТИК заедницата да земат учество во истражувањето, повикувајќи ги да го кажат своето мислење и да ја споделат анкетата со нивното семејство и пријателите. Со здружување на силите, индивидуите можат да бидат погласни и заеднички да работат на креирање на поинклузивно општество во кое различностите се прифаќаат и почитуваат.

За да останат во тек со напредокот на анкетата и за да се вклучат во дискусии, учесниците можат да го следат истражувањето на социјалните мрежи преку хаштагот #LGBTIQsurvey.

Учеството во анкетата е прилично едноставен процес кој ќе ви одземе само 20 минути од вашето време. Важно е да се напомене дека сите одговори се анонимни, а податоците се складираат локално на уредите и се бришат по завршување на анкетата. За да обезбеди успешно спроведување на истражувањето, Агенцијата на Европската унија за фундаментални права ги ангажираше „Agilis“ и „Metron Analysis“, статистички консултантски компании, како и „Homo Evolution“, ЛГБТИ комуникациска агенција.

Сега е време вашите гласови да бидат слушнати и да придонесете за позитивна промена со земање учество во истражувањето. Пополнете ја анкетата и помогнете во обликувањето на поинклузивна иднина за сите припадници на ЛГБТИК заедницата во Европа.